Orvostechnikai kiválósági központot hoz létre az Óbudai Egyetem, a MediKlaszter és a Medicor

Közép-európai Orvostechnikai Innovációs Kiválósági Központ létrehozásáról kötött kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Sebestyén Csaba, a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Zsolt, a hazai orvostechnikai iparágat képviselő Magyar Medikai Gyártok és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) ügyvezető-főtitkára, valamint Dr. Steiner Arnold, a Medicor Zrt. elnök-vezérigazgatója február 27-én. Az együttműködési aláíráson részt vett és azt támogatásáról biztosította a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány elnöke, dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere.

Az egyetemi kutatás-fejlesztések ipari hasznosulása a hazai versenyképesség egyik alappillére – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott: az Óbudai Egyetem az orvostechnikai fejlesztések és egészségipari innovációk egyik élenjáró műhelye Magyarországon. A kiválósági központ létrehozása hatékonyan mozdíthatja elő a magyar és közép-kelet-európai medtech-szervezetek, cégek kapcsolatainak bővítését, innovációját, közös hazai és nemzetközi lehetőségeit. Az együttműködés helyszíne a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park lesz – hívta fel a figyelmet a rektor megemlítve, hogy a Medicor Zrt-vel és a Mediklaszterrel elsőként Magyarországon közös Orvostechnikai Ipari Tanszéket alapítottak két évvel ezelőtt az Óbudai Egyetemen.

A most aláírt dokumentum szerint kiemelt cél a MediKlaszter, a Medicor, az Óbudai Egyetem, valamint a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park közötti együttműködések összehangolása, valamint olyan innovatív orvostechnikai fejlődési irány kijelölése, amelyet kutatások, szolgáltatások és iparági oktatási, képzési tevékenységek nyújtásával és összehangolt fejlesztésével kívánnak elérni. A stratégiai együttműködés egyik fő iránya, egy Közép-európai Orvostechnikai Innovációs Kiválósági Központ megvalósítása Zsámbékon, amely nemzetközi viszonylatban is versenyképes orvostechnikai innovációs ökoszisztéma létrehozásához járul hozzá. A megvalósítás pozitív hatást gyakorol az ország, a térség és az EU egészségipari dinamikájára, elősegíti az egyetemi tudásra épülő technológiatranszfer tevékenységeket, és az iparági klaszterbe szerveződést nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. A kiválósági központ tervezett fókuszterületei között szerepel majd a Magyarország orvostechnikai és védelmi iparának megerősítése, a vészhelyzeti eszközfejlesztés, az egyedülálló magyar tömeglélegeztető rendszer, a MASSVENTIL-projekt fejlesztése.

Az Óbudai Egyetem, a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park, meghatározó orvostechnikai iparági vállalkozás, valamint a klaszter közötti kiemelt stratégia együttműködés alapot teremt az innováció, a gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés elősegítésére, valamint a regionális és nemzetközi versenyképesség erősítésére.