A Zsámbéki-medence a Szilícium-völgy nyomdokain

Forrás: hirkapszula.hu

A Jövőipari Tudományos és Innovációs Park, valamint az ipari park fejlesztésének ügye jól halad Zsámbékon. Két decemberi döntés nyomán jövőre több, mint 1 milliárd forintot fordíthat a majd 9 hektáros volt laktanya területének rendbetételére a város és az Óbudai Egyetem.

Az év elején nyújtotta be Zsámbék Város Önkormányzata azt a TOP Plusz pályázatot, amelynek keretében Ipari parkokra és azon belül Tudományos és Technológiai Parkok kialakítására lehetett pályázni. A munka nem volt hiábavaló, decemberben kiderült: a 100 százalékos finanszírozás mellett a maximális 400 millió forintot megnyerte a város – Horváth László polgármester tájékoztatása szerint.

Ebben a témában egy korábban beadott ITM címpályázat kapcsán már nyert az önkormányzat szakmai tervezete, ez teremtette meg a mostani siker lehetőségét. Az összeg a volt légvédelmi laktanya 8,8 hektáros területének letakarítását és közművesítését szolgálja, amelyből 3 hektárt az Óbudai Egyetemet működtető, Rudolf Kálman Óbudai Egyetemért Alapítvány fog megvásárolni hamarosan.

Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar megbízott dékánja, az egyetem főépítésze, Laczó Zoltán, Ács Tünde Fatima a zsámbéki projekt koordinátora, és Incze Zsolt, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottsági elnöke.

A kormány által támogatott beruházás során barnamezős fejlesztés keretében a volt laktanya területét rendbe hozzák. A terület jelenleg rendkívül elhanyagolt állapotban van, de kiváló iparfejlesztési lehetőségekkel rendelkezik.

A telkek kialakításához és a közművek kiépítéséhez már készíttetek egy tanulmánytervet. Jelenleg a telekmegosztás hatályba lépését várják, ha ez megvalósul, akkor megtörténik az adás-vétel: vagyis az egyetem alapítványa megvásárol a területből három hektárt. Ezt majd saját forrásból fejlesztésre alkalmassá teszik, illetve közművesítik. Minderre 900 millió Ft áll majd az egyetem alapítványának rendelkezésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése jóvoltából.

Az egyetem alapítványa hamarosan megvásárol a területből három hektárt

A Szomor felé vezető út és a Légvédelmi Bázis között fekszik a majd 9 hektáros terület

Az elkövetkező években a hazai innováció erősítésében nagy szerepet kapnak a tudományos és innovációs, azaz Science Parkok, melyek – az európai és világgazdasági tendenciákat nyomon követve – a technológiai és tudás alapú gazdasági fejlődés fellendítői lehetnek.

Az Óbudai Egyetem Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkja a Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park területén belül, Zsámbék város külterületén, az egykori zsámbéki laktanya területén kerül megvalósításra. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, az Óbudai Egyetem és a zsámbéki önkormányzat együttműködésében olyan innovációs központ létrehozását tűzték ki célul, ahol a kutató-fejlesztők a jövő technológiáit kísérletezik és állítják elő a kiberbiztonság, 5G/6G, mesterséges intelligencia, orvostechnika, AR/VR, robotika területein. Mindezzel erősítve a hazai ipart és a környéken működő vállalatokat.

A projekt hosszú távú célja a régió fejlesztése, amelynek érdekében a beruházást támogató zsámbéki önkormányzat az Óbudai Egyetem tudományos aktivitását követve iparfejlesztést és társadalmi felzárkóztatást is megvalósíthat.

A 2023-as év végére szeretnénk egy letisztított, részben közművesített, a fejlesztésekre alkalmas területet látni – fogalmazott a tervekről Horváth László, aki hozzátette: jövő év végén akár még az alapkőletétel sem elképzelhetetlen.

Horváth László, Zsámbék polgármestere az Óbudai Egyetemmel tartott közös sajtótájékoztatón a tavasszal

A fejlesztéseket koordináló és lebonyolító egyetem alapítványa és a zsámbéki önkormányzat által közösen létrehozott nonprofit Kft már megalakult. „Azt kell mondjam, hogy az elmúlt 16 évre visszatekintve, ennek a pályázatnak örülök legjobban” – írta a közösségi oldalán Horváth László, aki úgy véli, hogy az egyetem és a várhatóan köré települő cégek olyan anyagi és szellemi tőkét jelentenek, amelyek hosszabb távon befolyásolják majd nem csak Zsámbék, hanem az egész kistérség életét.

„Tehát nem csak egyszerűen iparűzési adót fizető új vállalkozások jelennek meg, hanem az egyetem tudományos, oktatási, kulturális, sőt a területen megvalósuló élményközponttal, idegenforgalmi fejlesztést is jelent majd a régiónknak” – tette hozzá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) program Magyarország teljes területén támogatja a területi alapú fejlesztéseket, célja a régiók és megyék EU szintű és országon belüli fejlettségi pozíciójának javítása, A program elsősorban helyi önkormányzati fejlesztéseket támogat, fejlesztési tematikája kiterjed a gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés és bővítés, valamint a népességmegtartás és családvédelem térségi és helyi feltételeinek biztosítására, így a helyi gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásra, valamint turizmusra.