Tovább erősödött a Magyar Kiberbiztonsági Klaszter

Az Óbudai Egyetem és az együttműködő partnerei számára kiemelt irányelv, hogy a jövőben olyan tudományos innovációs tevékenységet és kutatás-fejlesztés végezzen, melynek eredményeként a digitális eszközök korszerű és hatékony kibervédelmét biztosíthatja a digitális térben – szögezte le Prof. Dr. Kovács Levente rektor azon az ülésen, ahol a Magyar Kiberztonsági Klaszter tagjai sorába fogadta a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t és a Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft.-t.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság és ismeretek növelése érdekében a klasztertagok különös figyelmet fordítanak a hazai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködésre, a minőségi, gyakorlatias képzésre, hogy ez a szakmai társulás magasan kvalifikált hallgatókat delegálhasson a munkaerőpiacra. A Klaszter célkitűzése többek a nemzeti kibervédelmi képesség növelése a hazai és a nemzetközi vállalati szféra kibervédelmi technológiával történő kiszolgálása révén, valamint hogy meghatározó szerepet töltsön be Európában – fejtette ki Dr. Eigner György, a zsámbéki projekt szakmai vezetője, a Neumann János Informatikai Kar dékánja.

Az Óbudai Egyetem vezetése bő egy évvel ezelőtt megalapította a Magyar Kiberbiztonsági Klasztert, melynek a Zsámbékon épülő Jövőipari Tudományos és Innovációs Park, valamint az egyetem ad keretet és egyúttal a szervezet koordinátora is. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, az Óbudai Egyetem és a Zsámbéki Önkormányzat együttműködésében olyan tematikus innovációs és kutatóközpont létrehozását tűzték ki célul, ahol a kutató-fejlesztő, szolgáltató és gyártó tevékenység mellett az oktatás gyakorlati része is fokozottabban előtérbe helyezhető.  A Zsámbékon folyó egyetemi kutatás-fejlesztés során olyan jövőipari technológiákkal kísérleteznek és hoznak létre innovációkat, mint a kiberbiztonság, 5G/6G, a mesterséges intelligencia, AR/VR, az orvostechnika és a robotika. A zsámbéki park egyik kiemelt kutatási területe a kiberbiztonság témaköre lesz. Ennek keretében a konzorcium és a Magyar Kiberbiztonsági Klaszter tagjai olyan szakmai összefogást szeretnének megvalósítani, amely képes lesz hatékonyan kezelni a park életében felmerülő információbiztonsági kihívásokat, összeköti az új technológiákat a becsatlakozó cégekkel. Szakmai tapasztalataikat, eredményeiket a hazai társadalmat kiszolgáló kiberbiztonsági terület fejlesztésére, a nemzetközi piac színterén, profitorientáltan is hasznosítani kívánja.