A Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett

A Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park beruházás keretében november 22-én több, a park tematikáit érintő  kulcsfontosságú pilot infrastruktúra kerül átadásra, jelentős lépést téve a Park megvalósítása terén. A Zsámbéki Science Park kiemelt területei között szerepel a kiberbiztonság, energetika-energiaközösségek, AR/VR/XR technológiák, egészségügyi technológiák, űripari technológiák, valamint a mesterséges intelligencia és okos építészet is.

A Zsámbéki modell szerint – a Stanfordi hagyományokat alapul véve – a stakeholderek az innovációs csatornákat, az Egyetem és a Parkba települő, vagy a Parkkal együttműködő ipari szereplőkkel összehangolt munka révén, együtt alakítják ki, ezzel egyfelől erősítve az ipar, a kutatás és az oktatás szorosabb együttműködését, másfelől elősegítve a régió gazdasági és szellemi fejlődését, valamint az újítások által hozzájárulva a társadalmi és környezeti előnyök elérését. A kutatási és innovációs stratégia és az oktatási portfólió fejlesztése valós igények alapján történik, ezáltal támogatva az innovációt és hozzájárulva a nemzetgazdaság fejlődéséhez.

A Zsámbéki Science Park a saját ökoszisztémáját hasznosító, innováció orientált vállalkozási portfólió építésére összpontosít, integrálva az Óbuda Egyetem innovációs ökoszisztéma elemeit. Az átadásra kerülő KFI és oktatási infrastruktúra a piaci igényekre és azokra a partnervállalkozásokra összpontosít, amelyek elkötelezték magukat a Parkban való részvétel mellett.

Ezen pilot infrastruktúrák célja, hogy otthont adjanak a jövőben a Parkban kiépítendő technológiai megoldásoknak és beruházásoknak, lehetővé téve a szolgáltatások bevezetését. Így a Zsámbéki Science Park fizikai befejezésekor már kiforrott innovációs csatornák és valós üzleti igények alapozzák meg működését, hozzájárulva ahhoz, hogy a beruházás azonnal jövedelmezővé váljon.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül átadásra kerülő oktatási laborok a kiberbiztonság és a virtuális valóság területeire fókuszálnak. A tervezett program részeként bemutatásra kerülnek:

  • Kiberbiztonsági pilot infrastruktúra, beleértve a Kiberbiztonsági Oktatóközpontot (cyber range pilot infrastruktúra) és a Kiberbiztonsági Műveleti Központot (Security Operation Center pilot infrastruktúra).
  • Saját fejlesztésű, mesterséges intelligencia alapú, IoT rendszerre épülő energiaközösségi platform bemutatása.
  • AR/VR/XR pilot kutató-fejlesztő laboratórium átadása, mely elsősorban KFI célokat szolgál és kiváló prototipizáló képességekkel rendelkezik.

A Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park céljai a fenntartható fejlődés és a magas szintű tudományos kiválóság irányába mutatnak, lehetőséget teremt a jövő generációinak az innováció és technológia alkalmazása terén az aktív részvételre. A Park további célja, hogy a fenntartható gazdasági fejlődés érdekében ösztönözze a tudomány és üzleti világ hatékony együttműködését.